zaterdag 9 april 2016

Ashwagandha : Welke voordelen heeft het?

Ashwagandha : Welke voordelen heeft het te bieden?

Ashwagandha is een plant met als botanische naam Withania Somnifera. De plant komt uit de Ayurvedische geneeskunde. Dit is de traditionele Indiase geneeskunde.

Daar wordt Ashwagandha gebruikt voor allerlei aandoeningen te behandelen. Met zijn voornaamste effecten op stress en angst.

Maar naast het verlagen van angstige gevoelens en stress biedt het kruid nog een reeks van andere voordelen voor ons lichaam. 

De letterlijke betekenis van het woord betekent geur van het paard. Echter heeft de plant niets met de geur van een paard te maken. Het ruikt zeker niet naar een paard ofzo. Deze benaming komt er doordat het de kracht van een paard zou geven. En is misschien wat fout vertaald uit het Sanskriet.

De kracht van een paard komt er doordat de plant zo'n sterke werking heeft op het lichaam. Vooral geestelijke processen worden enorm gestimuleerd wanneer we extracten van de plant gaan gebruiken.

Ashwagandha behoort ook tot de adaptogenen. Dit zijn kruiden die angst en stress gaan onderdrukken. Maar adaptogeen kan ook worden verstaan als een kruid die zich aanpast aan de situatie.

Wanneer bijvoorbeeld ergens een bepaalde stof niet in balans is in het lichaam. Zal het kruid helpen om alles terug in balans te brengen.

Door zijn adaptogene werking kunnen we Ashwagandha voor heel wat verschillende aandoeningen gaan gebruiken. Waarvan we reeds hebben gezegd. De bekendste zijn het verlagen van angst en het verlagen van stress.

Verlagen van stress met Ashwagandha

De werkzame stof zijn de withanoliden. Deze stoffen zullen de gevolgen van stress gaan tegenwerken. Gevolgen van stress zijn onder andere het stijgen van het cortisol. De adaptogene werking wordt hier in gang gezet. 

Wanneer een teveel aan cortisol wordt aangemaakt zullen ze het hormoon gaan blokkeren.

Verlagen van angst

Uit onderzoeken is aangetoond dat Ashwagandha een soortgelijke werking heeft als het geneesmiddel lorazepam wanneer het gaat om de angst verlagen.

De werkzame stoffen worden gedacht de withanoliden te zijn en helpen bij angstige momenten de angst onderdrukken net zoals het geneesmiddel lorazepam doet.

Andere voordelen van Ashwagandha

  • Testosteron verhogen bij mannen met een testosteron tekort
  • Erectieproblemen verhelpen
  • Het libido verhogen
  • Meer sperma aanmaken
  • Vruchtbaarheid bij mannen verbeteren
  • Lichte anti depressant
  • Bloedsuiker doen dalen
  • Vermoeidheid tegengaan
  • Slapeloosheid verhelpen
  • Vetverbranding verhogen

Dosering

De aanbevolen dosis van Ashwagandha varieert heel sterk van de gevoeligheid bij de mensen die het nemen. Zo kunnen dosissen van 100 mg bij bepaalde mensen hetzelfde effect hebben als een dosis van 500 mg bij iemand anders.
Ashwagandha kunnen we gebruiken in een supplement.

Een maximale dosis wordt gesteld op 6.000 mg per dag. Hogere dosissen worden vaak gebruikt in onderzoeken maar worden afgeraden indien ze zonder begeleiding worden uitgevoerd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten